söndag 20 oktober 2019

Knäckig äpplepaj


 




Ganska enkel att tillreda och vansinnigt god.

Sätt ugnen på 175 °.
Kärna ur, skala och skiva eller klyfta äpplen. med förkärlek använder jag Ingrid-Marie.
Blanda med kanel och strösocker och lägg i en pajform. Cirkulära på ca 26 cm. Jag vill gärna använda avlånga formar med bakpapper i för att sedan lättare få ur kakan och kunna skära snygga bitar.

Smält smöret i en kastrull tillsammans med socker, sirap och grädde. När det börjar koka så drag tillsätt mjöl/havre/bakpulver/saltblandning, blanda och tag av från värmen. Fördela smeten snabbt över äpplena.

Grädda nederst i 35-40 minuter, tills pajen blivit gyllengul

Servera ljummen med glass eller vaniljsås.

Jag brukar låta den kallna helt och serverar sedan portionsbitar tillsammans med sprits av kall vaniljsås/grädde med en Isi gormet whip. ca 50/50. Lite strössel med rostad kokos piffar upp

Mängder:

Pajtäcke
  • 150 gr smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 del vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
Fyllning
  • 5-6 äpplen med god smak, t ex Ingrid-Marie
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk strösocker
  • (jag lurar faktiskt på att även blanda i lite kardemumma)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar