Ganska enkel att tillreda och vansinnigt god.
Sätt ugnen på 175 °.
Kärna ur, skala och skiva eller klyfta äpplen. med förkärlek använder jag Ingrid-Marie.
Blanda med kanel och strösocker och lägg i en pajform. Cirkulära på ca 26 cm. Jag vill gärna använda avlånga formar med bakpapper i för att sedan lättare få ur kakan och kunna skära snygga bitar.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med socker, sirap och grädde. När det börjar koka så drag tillsätt mjöl/havre/bakpulver/saltblandning, blanda och tag av från värmen. Fördela smeten snabbt över äpplena.
Grädda nederst i 35-40 minuter, tills pajen blivit gyllengul
Servera ljummen med glass eller vaniljsås.
Jag brukar låta den kallna helt och serverar sedan portionsbitar tillsammans med sprits av kall vaniljsås/grädde med en Isi gormet whip. ca 50/50. Lite strössel med rostad kokos piffar upp
Mängder:
Pajtäcke
- 150 gr smör
- 2 dl strösocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 del vispgrädde
- 3 dl havregryn
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
Fyllning
- 5-6 äpplen med god smak, t ex Ingrid-Marie
- 2 tsk kanel
- 2 msk strösocker
- (jag lurar faktiskt på att även blanda i lite kardemumma)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar