tisdag 20 november 2018

Torskrygg med mandelpotatispuré, skagenäggsås och sotad sparris

Intressant och mycket välsmakande rätt som kan behöva lite mer färgsättning. Men för den som vill laga till torsk enkelt och samtidigt berika fiskrätten med både god textur och smakupplevelser så är detta definitivt rätten att utgå från och sedan utveckla.

Recept för  4 personer

ca 10 mandelpotatis som skalas och skalet rostas torrt i 180°

2 dl grädde + 2 dl mjölk för att "mjölka" ur de rostade skalen till ca 2 dl vätska

Ca 150 gr fisk per person = 600 gram skärs upp i portionsbitar, saltas peppras och läggs i bunken med 2 smulade lagerblad samt juicen från 1/2 citron. Låt ligga i minst 1 timme och vänd fiskbitarna varje 15 min

Koka upp vatten lagom att täcka fisken tillsammans med 1 hackad gul lök och 10 kryddpepparkorn till stormkokning

Tag av vattnet och lägg i fisken 12 min. Tag upp fisken och slå in i folie om den inte kan serveras direkt

Riven pepparrot över fisken när den monterats

1 citron som först zestas och därefter kramas ur på sin juice

100 gr smör som bryns till karamelisering och används sedan till purén

2 msk smör och 2 msk mjöl som fräses under omrörning i ca 2 min

4 dl mjölk och 1 dl grädde hälls i sakta under omrörning samt att halva juicen från citronen hälls i och allt sjudes i 5 min. Smaksätt med skaldjursfond ca 1 dl (mannerströms se tidigare blogg) samt peppar och ev lite salt. Om fonden utlämnas kan man istället vända ner hackad anchovis

4 hårdkokta ägg hackas och läggs i såsen tillsammans med ca 1 dl hackad persilja

1 påse pinjenötter torrostas i stekpanna dör att sist garnera rätten

Kokade potatisen pressas och mixas med gräddmjölken från skalen. Tillsätt brynt smör. Peppra, krydda med muskotnöt samt ev salta. Purén ska gärna vara ganska lös. Ev mixas mer grädde ned.

3 gröna sparrisar bryna i olja och monteras sist.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar