måndag 19 maj 2014

Gör din egen köttfärs till hamburgaren

Testa att mala din egen köttfärs och du vill inte köpa färdig nästa gång. Så gott och enkelt, bara man har en köttkvarn. Och det har man ju!

  • Högrev som skär i mindre bitar
  • Bacon, ca 20 % av mängden högrev, skärs i mindre bitar

Mata köttkvarnen med högrev och bacon varvat. Mal 2 ggr.

Salt, peppar och en god grillkrydda. Varför inte en god rökig rub som smaksätter burgaren. Platta ut och forma, grilla hårt på bägge sidor och låt eftersteka på indirekt värme.

 

Rosta hamburgerbrödet försiktigt och bred på en hemmaslagen god dressing. Lite bacon som stekts vid sidan om, förhöjer njutningen.

 

Sallad, lök (testa gärna picklad rödlök - en vinnare!) och självklart ost som fått smälta på burgaren i den indirekta värmningen.

 

Sommarens höjdpunkt med en källarsval pilsner.

 

onsdag 14 maj 2014

Poor mans paté med picklad rödlök och tranbär


Lantpaté är min favorit men så hittade jag en leverpastej från Rydberg, Gottfrids Gräddleverpastej, som gav inspiration.

Billigare än paté och ändå lik paté. Snabbt fram med den picklade rödlöken och tranbären och så lite timjancréme på toppen.

Gudomligt gott och enkelt!

 

Picklad rödlök och tranbär

Detta blir en otroligt god och färgivande tilltugg, som passar till många olika rätter.

Enkelt och snabbt! Blanda ingredienserna i en kastrull, låt koka upp så att sockret löser sig. Lägg i tranbären (torkade). Låt sjuda några minuter.

  • 1 del 12 % ättiksprit
  • 2 del socker
  • 2-3 del vatten
  • Lagerblad
  • Hela svartpepparkorn

Häll sedan över fint skuren rödlök, och använd en tallrik för att trycka ner löken under natten.

 

Lägg sedan på glasburkar. Låt stå tills nästa dag innan du använder den. Vill man enbart pickla endera rödlök eller tranbär så går det naturligtvis bra. Kan till och med vara smart om man lättare vill styra upplägget på tallriken eftersom tranbären lätt hamnar i botten av burken.

Jag är övertygad att man istället för cumberlandsås till patén, så fungerar denna härliga picklade blandningen utmärkt. Kanske med en delad physalis som lyser upp rätten!

 

Chévrespäckat konjaksfinger på en rucculabädd med picklad rödlök flankerad med svampsirapsglacerad serranoskinka

Chévreost brukar gärna få en sötma från t ex honung. Så varför inte söka sötman på annat håll? Här en kul presentation av ett konjaksfinger som fyllts med en ostmassa gjord på mjukostvarianten av chévre, hemslagen aioli, finkackade rostade pinjenötter/valnötter, finhackad färsk rosmarin, salt, peppar och riven färsk parmesan.

Salladsbädden består av rucculasallad som fått en lätt vinägrette, soltorkade cocktailtomater och picklad rödlök.

Seranoskinkan fick lite härlig svampsirap.

Allt gifter sig fint mellan den härligt nötiga smaken från serranon och ostmassans nötter men sötman och syran från den picklade rödlöken

 

måndag 12 maj 2014

Konjaksfingrar

Ganska enkelt och supergott.
Lägg i 50 gr vardera och i denna ordning i en kastrull eller thermomixer:
smör i tärning, ekologiskt råsocker, ekologisk gyllengul sirap, 1/2 tsk mald ingefära, 1 tsk konjak (kan bytas mot citronsaft). Värm mycket försiktigt och försök lösa allt socker. Thermomixern med enbart knivar sätts gradvis upp 50-60-70-80-90 ° med hastighet 2-3. När konsistensen är homogen, hälls smeten i en bunke och får svalna lite. Därefter siktas 50 gr mjöl och blandas i. Smeten får svalna 1 timma i kylskåp.
Därefter formas små kulor, 4 per plåt med smörpapper

Sätts in i ugnen 180 ° i 8-10 minuter tills de blivit svagt bruna och platta

Bilden ovan är tagen ca 3-4 minuter innan de är klara att ta ut.

Ta ut och lyft av pappret med flarnen och placera det på en bänk.

Lyft med långspade av varje flarn och rulla ihop med hjälp av ett rör eller handtan på slev

Dessa kan sedan fyllas med goda fyllningar.

T ex 2 tsk konjak eller kaffelikör, 1 msk florsocker och 160 ml grädde. Vispa tills man får en fast konsistens.

Alternativt ta en chevreost, blanda med en aioli, finhackade färska örter, finhackade pinjenötter, riven parmesan. Detta blir en rolig entrérätt om den placeras på toppen av ett litet rucculaberg med picklad rödlök.

 

söndag 11 maj 2014

Cesarsallad med picklad rödlök

Cesarsallad är gott och den fungerar bra som grund för lite kul experiment.

Här har jag slagit en aioli(äggula - vitvinsvinäger - dijonsenap - salt - peppar - rapsolja - vitlök) och blandat i lite sardellkräm och nyriven färsk parmesan till en god dressing. Halverade romansalladsblad och blandas med dressingen och torrostade valnötter (180 °).

Lägg upp på tallrik, strö över ugnsstekta skogschampinjoner (kryddade med lite cubebpeppar och flingsalt), ugnsbakade och avrunna baconskivor(av Eko-gris), torrostade pinjenötter (180 °) samt picklad rödlök (1 del 12 % ättikssprit - 2 del socker - del vatten som kokas ihop och hälls på tunnt skivad rödlök).

Lite goda krutonger och skivad färsk parmesan samt färsk timjan.

Nästa gång kanske jag ringlar lite svampsirap eller reducerad balsamvinäger över alltihop. Eller varför inte lite dadelbalsamkräm.

Hur som helst så gifter sig syran och sötman från rödlöken med baconsmaken, nötsmaken, den gudomliga dressingen i kombination med krispig romansallad och till sist den goda timjansmaken som följer med hela maträtten.

Majonäs är enkel att göra. Se till att 2 äggulor är rumstempererade. Lägg dem i en hög behållare. Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger, 1 msk nypressad citronjuice, en nypa salt och nymald peppar. Kör med blender tills en fin emulsion bildas. Tillsätt 3 dl rapsolja försiktigt. Smakjustera.

För att göra en aioli så tillsätts 1-2 pressade vitlöksklyftor.

Cesardressingen gör man genom att tillsätta sardellkräm och riven parmesan. För att göra majonäsen/dressingen vitare kan man med fördel mixa ner vatten. Blir majonäsen/dressingen för rinning är det bara att mixa ner lite mer olja

Bon apetit !

 

fredag 9 maj 2014

Frühlings sparris med en frisk hollandaise toppad med baconcrisp

Just nu finns det inget bättre än kokt sparris och en äkta hollandaise.

Och så enkelt det sedan är !

Koka upp vatten och tillsätt salt, socker, vinäger och ett drag med pepparkvarnen. Jag tog Voatsiperferypeppar för den extra citrussmaken och Sherryvinäger. Under tiden så skalar man ytskiktet och kapar bort 1-2 cm av den torra nedre skjälken. Lägg i dem 15-20 minuter. Man kan ta av dem efter 15 och låta dem ligga kvar. Jag ska också erkänna att jag spetsade spadet med lite apelsinolja, bara för att göra detta lite extra speciellt

Hollandaise är ju enkelt när man har en thermomixer. 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk pressad citronsaft, en nypa salt och två äggulor. Sätt varvtalet på 4 med isatt butterfly och gradtalet på 60 °C. När emulsionen tjocknat lägger jag i små tärningar smör som får emulgeras. Totalt 200 gr normalsaltat smör. Låt såsen vispa ytterligare några minuter.

Baconcrisp fixar man enkelt i micron. Rulla varje skiva i ett paket nacon (140 gr) till korvar. Lägg dubbelt hushållspapper på en tallrik och ovanpå det ett delat smörgåspapper. Sedan på med baconkorvarna och dubbelt lager hishållspapper ovanpå. In i micron och kör 4-5 min. Om korvarna inte blivit knapriga så kör 1-2 minuter till. Lått svalna och hacka dem sedan. Att man delat smörgåspappret är för att allt fett ska rinna ner i hushållspappret.

Montera tre avrunna sparrisar på varm tallrik. Häll över hollandaisesås och smula över baconcrisp. Vill man ge en extra touch så vrid pepparkvarnen över tallriken.

Smaklig njutning